Gezond leven tips over afvallen, diëten, gezonde voeding | GezondeTips.nl header image ≡ Menu

Het Gezonde Effect Van Baking Soda (Zuiveringszout)

zuiveringszoutBaking soda is een zuiveringszout (bicarbonaat) dat je voor heel veel dingen kunt gebruiken. Het heeft een gezond effect op je huid, het is een reinigingsmiddel voor in de mond en het helpt bij doden van bacteriën die luchtjes veroorzaken.

Het is een wondermiddel dat iedereen standaard in huis zou moeten hebben liggen. Wat is het bijzondere effect van het soort zuiveringszout zoals Natrium Bicarbonaat oftewel Baking Soda?

Waar kun je bicarbonaat voor gebruiken

Het is een echt huis-, tuin- en keukenmiddel dat je voor vele doeleinden kunt gebruiken. Het doodt bacteriën, maakt witter en ontgeurt.

Tandenpoetsen, voor rustige maag, een weldadig bad, als scrubmiddel of

vervanger van deodorant voor je lichaam. Reinigen van kunststof meubelen, schoonmaken van de vuilcontainer om geurtjes weg te nemen, ook daar kun je bicarbonaat voor gebruiken.

In de keuken gebruik je baking soda als rijsmiddel bij het bakken en in goed opgeloste vorm is het uitermate geschikt voor het schoonmaken van glaswerk. Het werkt uitstekend om kleding schoon en fris te laten ruiken. Baksoda maakt van alles zuiver.

Een bad nemen met bicarbonaat

Dat de dode zee een gunstig effect heeft voor je huid heb je vast weleens gehoord. Er zijn speciale gezonde zoutbaden bij de wellnesscentra en kuuroorden om je lichaam gezond en vitaal te krijgen. Vooral bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kan zout een gezonde helende werking hebben.

Je kunt zelf een bad nemen door 100 tot 200 gram baksoda in je badwater te strooien. Je krijgt er een lekker zacht huidje van en het zorgt dat stinkende bacteriën op je huid gedood worden.

Je kunt ook een voetenbad nemen met baking soda. Doe warm water in een teiltje en voeg hier een eetlepel baksoda aan toe en verwen je voeten tot ze weer lekker zacht aanvoelen.

Wist je trouwens dat je een oplossing van water met bicarbonaat ook als neusdruppels kunt gebruiken?

Tandenpoetsen met baksoda

Als je lekker goedkoop je eigen tandpasta wilt maken kun je prima af en toe gebruik maken van baksoda. Het bekende dure merk Paradontax maakt hier ook gebruik van dus waarom jij niet.

Ik geef toe, het is even wennen maar het reinigt je tanden en je tandvlees prima. Je tanden worden ook nog eens witter! Het bicarbonaat heeft namelijk een schurende werking. Is dat soms wat de tandarts gebruikt bij het verwijderen van tandsteen?

Doop een zachte natgemaakte tandenborstel in het poeder van de baksoda en poetsen maar.

Je mond spoelen met bicarbonaat en water

Je kunt van baking soda ook zelf een mondspoelmiddel maken door theelepel baksoda op te lossen in een glas water. Spoel je mond lekker schoon en spuug het sodawater weer uit. Het doodt de bacteriën en geeft daardoor een frisse adem.

Waarschijnlijk krijg je even daarna een droge mond. Spoel je mond dan nog even met schoon water.

Natriumbicarbonaat als maagzuurremmer

Slik je veel Rennies omdat je last hebt van brandend maagzuur? Je kunt ook een maagzuurremmer gebruiken die geen bijwerkingen heeft. Bicarbonaat dus! Los een theelepeltje op in een glas water en drink het leeg. Dit helpt bij iedereen die last van maagzuur heeft.

Bicarbonaat als vervanger voor deodorant

De penetrante zweetgeur is afkomstig van bacteriën die bij de zweetklieren onder de oksels verspreid wordt. Bacteriën houden nu eenmaal van een warm en vochtige plek. We weten allemaal dat deodorant de zweetlucht maskeert met een frisse geur.

Door een beetje bicarbonaat poeder onder je oksels te deppen ben je snel verlost van de onhebbelijke geur van de lichaamsgeur die daar ontstaat. Het neemt het zweten niet weg maar je ruikt weer fris.

Een fris ruikende koelkast met bicarbonaat

Een koelkast moet schoon en fris zijn. Kruisbesmetting en geurverspreiding door producten in de koelkast kunnen je voedingsmiddelen behoorlijk verpesten. Je voorkomt al veel nare luchtjes door de voedingsmiddelen in je koelkast af te dekken. Maak ook nog regelmatig de binnenkant van je koelkast schoon met water en een beetje baksoda. Daarna alles even met een natte doek met een beetje azijn nawrijven en met een schone doek droogmaken.

Zet een kopje in je koelkast met een eetlepel natrium bicarbonaat erin. Dit laat de geur in je koelkast verdwijnen.

De deurrubbers kun je beter niet doen met water en bicarbonaat als je niet de soda erna weer goed weg poets. Ze zullen anders eerder uitdrogen en scheuren. Een zachte doek en een wattenstaafje zijn prima hulpjes om in de kieren van de rubbers schoon te maken. Extra tip:  na de schoonmaakbeurt kun je de deurrubbers inwrijven met talkpoeder.

De schil van fruit schoonmaken met baksoda

Bij fruit komt het nog vaak voor dat er bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn of dat er een laagje was op de buitenkant gedaan wordt om het fruit te laten glimmen. Ook wordt er wel eens een schimmelwerend product aangebracht op de schil. Niet zo gezond voor je. Meestal is dat bij biologisch fruit niet zo.

Je kunt de schil van fruit schoonmaken onder de kraan maar daar haal je die laag niet mee weg. Doe een eetlepel baksoda in een kom water en spoel hier je ongeschilde fruit in schoon. Dan lukt het wel!

Stinkende kledingstukken reinigen

Door je stinkende kleding voor te weken in water met baksoda kun je de vieze lucht eruit krijgen. Kleding of tapijt schoonmaken gaat prima met een sopje van water, azijn en bicarbonaat. Gebruik het ook eens voor je autobekleding.

Gordijnen en vitrage worden witter als je ze in de week zet met natriumbicarbonaat.

Het lukt ook bij stinkende schoenen door wat baking soda in de schoenen te strooien en het er na een paar uur weer uit te zuigen met een stofzuiger.

Een beetje natriumbicarbonaat in de stofzuigerzak doet trouwens ook wonderen voor de geur die je stofzuiger verspreidt. Zuig ook eens een gedroogd lavendel bloemetje op met de stofzuiger. Dit is de beste natuurlijke luchtverfrisser die er bestaat.

Wat is bicarbonaat precies

Bicarbonaat is ook wel bekend als baksoda, dubbelkoolzuurhoudende soda, baking soda, natriumbicarbonaat of E nummer 500 (ii). Het is een zoutverbinding NaHCO3 die je terugvind als zuiveringszout, rijsmiddel en maagzout. Baking powder (bakpoeder) bevat onder andere baking soda (baksoda).

Heb jij nog tips wat je allemaal met baking soda kunt doen? Reageer onderaan de pagina!

email

67 comments… add one

 1. Vraagje, als je last heb van een hoge bloeddruk mag je dan dagelijks zuiveringszout nemen, het is toch “zout”?

  Met vriendelijke groet,
  Rachel

 2. Hoi Rachel,

  Als je last hebt van een hoge bloeddruk kun je beter geen zuiveringszout nemen. Of raadpleeg van te voren even je huisarts.

  Tip: je kunt je bloeddruk op een natuurlijke wijze verlagen door het eten van chia zaden. Je leest er hier meer over:

  http://www.gezondetips.nl/chia-zaden

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 3. Poetsen met schurende middelen zoals bicarbonaat moet in lage concentraties en het liefst niet. Tanden worden niet witter, de aanslag verdwijnt sneller evenals een laagje glazuur. Des te minder glazuur des te geler de tanden. Tandsteen verwijderen kan alleen met instrumenten. Vaak wordt er aan het einde gepolijst, dit voor extra glad oppervlak, maar ook dit moet niet te vaak (gezien de slijtage).

 4. Ik wil toch even een kanttekening plaatsen bij dit wondermiddel, ik wordt namelijk bij inname ontzettend ziek van dit middel. Oppassen dus bij gevoelige maag/darmen..

 5. NaHCO3 heeft een demineraliserend effect op het (tand)glazuur. Na een zuuraanval wordt bicarbonaat uit het glazuur opgenomen in plaque doormiddel van diffusie. Wanneer de PH weer boven de 5.5 uit komt, zal deze zich weer terug in het glazuur diffuseren. Slecht voor het glazuur is bicarbonaat dus niet. Over slijtage kan ik helaas niets zeggen, dat ligt aan de hardheid van bicarbonaat in vaste vorm. Tegenwoordig zitten er ook schuurmiddelen in tandpasta’s. De tandarts/ mondhygiënist gebruikt ook een polijstmiddel met schuurmiddelen, of dit slijtage in de hand werkt weet ik niet.

 6. Vraagje, als dagelijks bicarbonaat inneemt (één lepel) kan je daardoor vermageren?
  Indien ja hoelang mag je dit doen?
  Alvast bedankt

 7. Hoi Tayana,

  Bicarbonaat (zuiveringszout) helpt naar mijn weten niet bij het afvallen. Je kunt je beter focussen op gezonde voeding, daar kun je gezond en blijvend mee afvallen.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 8. Ik had een vraagje, ik drink elke dag een glas zuiveringszout met een halve uitgeperste citroen, kan dit kwaad als ik dit dagelijks doe?

 9. Hoi Leonie,

  Hoe veel gebruik je ervan?

  Het ligt aan de dosering. Als je je aan de voorgeschreven hoeveelheid houdt – maximaal 7 halve theelepels per 24 uur of 3 halve theelepels per 24 uur indien je ouder bent dan 60 jaar – dan kan het geen kwaad. Lees altijd even de aanwijzingen op de verpakking.

  Echter, voor een goede balans in je lichaam is het beter om niet te veel zuiveringszout te gebruiken. Je kunt per dag een halve of hele theelepel oplossen in een glas warm water. Dat is voldoende voor één dag. Eventueel een halve citroen erin uitknijpen, goed voor de gezondheid en smaakt lekker fris.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 10. Kan je Natriumbicarbonaat en Magnesiumsulfaat (Epsom zout/Bitterzout/Engels zout) tegelijk innemen in een glas warm water eventueel met citroen voor de smaak?

 11. Hoi Wilma,

  Voor welk doeleinde wil je het epsomzout gebruiken? Als het je te doen is om het mineraal magnesium kan je dit beter in supplementvorm nemen. Als je zowel zuiveringszout en epsomzout neemt kan het zijn dat je teveel zout binnenkrijgt.

  Je kunt het eventueel ook variëren, de ene dag zuiveringszout en de andere dag epsomzout.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 12. Kan je het ook innemen i.p.v Omeprazol?

 13. Hoi Ron,

  Zuiveringszout helpt vaak tegen brandend maagzuur en misselijkheid. Je kunt even overleggen met je huisarts. Als je dit besluit te doen horen we graag je ervaring. Dat is ook weer waardevol voor andere lezers.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 14. Ik poets al bijna 2 jaar 3 tot 4 keer per dag mijn tanden met zuiveringszout en het bevalt mij prima. Alle aanslag is verdwenen, mijn tanden zijn iets witter en ik heb nooit last van gevoelige tanden oid. Mijn dochter poets er ook mee en die heeft op haar 8ste nog steeds geen gaatjes. Het hoeft niet met elkaar te maken te hebben maar ik wilde het toch even melden.

 15. Je kan er ook je haar mee wassen! Ik heb zelf dreads en gebruik een teiltje met warm water en baking soda om ze te ‘deep cleanen’, het voelt heerlijk schoon daarna!

 16. Kan mij voorstellen dat een mondhygieniste hier commentaar geeft maar…..
  Ik poets met Keltisch zeezout, deze kristallen schuren eerder dan natriumbic. Dat is veel eerder een poeder. Toch beschadigd het zeezout mijn glazuur niet want het is een zacht, vochtig zout en mijn tanden zijn er zeker witter door geworden. De mineralen in dit zeezout kunnen zelfs van binnenuit gaatjes weer repareren! Je kunt ook zelf tandpasta maken met kokosolie, natriumbic, pepermuntolie en keltisch zeezout.

 17. Ik gebruik pantoprazol, kan ik daar per dag een half theelepeltje zuiveringszout opgelost in water bij nemen. Heb een heel gevoelige maagwand.

 18. Hoi Nathalie,

  De combinatie van Pantoprazol en zuiveringszout is geen probleem. Of de zuiveringszout helpt bij je klachten is een kwestie van uitproberen. Je merkt meestal binnen een paar dagen wel of het helpt.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 19. Hoe is de dosering als je dit wilt gebruiken om je pH omhoog te brengen als je kanker hebt? Onderzoek heeft aangetoond dat met bicarbonaat daar heel goede resultaten worden behaald. Zie deze link voor het onderzoeksverslag: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2834485/

  Bedankt voor dit goede artikel!

  Groet,
  René

 20. Een flesje bakingsoda met water om mijn mans okselgeur te verminderen heeft in zijn koffer op een dure bril gelekt, is er wat aan deze beschadiging te doen?
  Daarbij schrok ik van dit ingebeten brilglaasje, daar mijn gezin ik al jaren bakingsoda gebruiken om onze ph in het lichaam te stabiliseren. Mijn artrose is verminderd en mijn maag is rustiger, mijn dochters tanden witter. Toch zeker wel een veilig wondermiddel? Loes

 21. Even een vraagje: indien je pH van je bloed ok is dan het dan kwaad om zuiveringszout in te nemen? Of standaard geval “baad het niet dan schaadt het niet”?
  Alvast bedankt

 22. Ik ga het ook maar eens uitproberen, heb veel darmklachten, artrose, kramp in tenen/benen, ik zie iemand vragen of je met omeprazol kunt stoppen, ik vraag me af of dat verstandig is ik gebruik het ook, maar het legt een beschermlaag op je maagwand dus vraag me af…

 23. Ik heb ook al jaren last van maagzuur. Een glas met theelepel 1x per dag werkte bij mij niet. Nu doe ik ruim 1 theelepel in mijn fles met 750 ml siroop met water en dat helpt geweldig! Echt een wondermiddel!

 24. Even op alle reacties over glazuur dat verdwijnt,
  heb je weleens fluoride gegoogeld?
  Bekijk dit maar eens; http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/103850-fluor-is-giftig-effecten-van-fluoride.html

 25. Wat is de dosering natriumbicarbonaat die ik veilig kan gebruiken tegen jicht en
  kunnen er ook schadelijke bijwerkingen zijn?

 26. Hoi Kaatje,

  Zo lang je je aan de aan de voorgeschreven hoeveelheid houdt is het veilig om bicarbonaat (baking soda) te gebruiken.

  Bij jicht en andere (deels) ontstekingsgerelateerde klachten kan ontzuren soms helpen tegen klachten.

  Je kunt hiervoor het beste bicarbonaat (natrium- en kaliumbicarbonaat) tabletten nemen. Deze tabletten lossen pas op in je darmen waardoor de werking ervan beter is.

  Je kunt ook grondiger te werk gaan met een ontzuren starterspakket. Vaak horen we dat mensen die beginnen met ontzuren al binnen een maand de positieve effecten ervan ervaren.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 27. Kan je het ook kopen in de winkel?

 28. Hoi Robin,

  Veel supermarkten verkopen het (nog) niet. Je kunt baking soda (zuiveringszout) vaak wel kopen bij de natuurvoedingswinkel, toko of drogist.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 29. Is Tricel Zilver Soda (soda fijn/ soda crystal) natrium bicarbonaat? ik ben in war.

 30. Hoi Claudia,

  Nee, dat is gewone soda (natriumcarbonaat). Je hebt baking soda (natriumbicarbonaat) nodig. Met ‘bi’ ertussen dus.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 31. Kun je het gebruiken bij het steriliseren van weck rubbers ipv gewone soda!

  Dank je wel!

 32. Hoi Wilma,

  Naar mijn weten kun je baking soda wel gebruiken om te desinfecteren maar niet om te steriliseren. Het dood circa 99% van alle bacteriën.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 33. Hallo,

  Gebruik bakens soda nu 10 dagen en nu heb ik last van diarree. Me maag begint te werken en paar uur later moet ik naat toilet en word ik letterlijk gereinigd. Is dit de bedoeling of moet ik stoppen of worden me darmen gewoon gereinigd en door gaan? Alvast bedank voor het antwoord

 34. Hoi Mamakicks,

  Diarree kan soms een bijwerking zijn van baking soda. Je kunt dan het beste even wat minder gebruiken. Blijft de diarree aanhouden? Stop dan met de inname van baking soda.

  Enkele tips bij het innemen van baking soda:

  – neem het in voor een maaltijd, niet erna
  – neem het niet in i.c.m. grote hoeveelheden calcium (melk, yoghurt)

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 35. Te koop bij jumbo doosje baking soda voor 2,50 Euro. Vraag er even naar. Is het bij sommige filialen niet in het assortiment dan kunnen ze er voor zorgen dat het wordt bestelt voor dat filiaal. Ideaal spul voor alles en nog wat.

 36. Hoi Mami,

  Bedankt voor je tip!

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 37. Is Natrium bicarbonaat tegen artrose, vanwege zuurgraad doen dalen?
  Graag reactie.

 38. Hoi O. Terlouw,

  Het zou de klachten kunnen verminderen i.v.m. het ontzuren van uw lichaam maar het kan naar mijn weten artrose niet helpen genezen. Gezonde voeding met een goede balans tussen omega-3vetzuren en omega-6-vetzuren zou ook helpen bij het verlichten van de klachten.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 39. Dag, ik vraag me af of baking soda hetzelfde is als de soda die je in de supermarkt koopt om schoon te maken? Dat zijn redelijk grote plastic zakken die helemaal niet veel kosten, maar ik gebruik het alleen om schoon te maken.

 40. Hoi Monique,

  Nee, dat is niet hetzelfde. Dat is normale soda.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 41. Ik gebruik omeprazol en beta blokkers tegen hoge bloeddruk.. Ik ben begonnen naast deze pillen met soda 1/2 thee lepel per dag maar kreeg er een verhoogde hartslag van.. Is het teveel omeprazol met natrium bicarbonaat? Zijn er meer mensen met dit probleem?

 42. Ik heb in het verleden natriumbicarbonaat poeders voorgeschreven gekregen door mijn gynaecoloog om vaginaal te spoelen. Dit in verband met vijandig cervixslijm. Is dit hetzelfde als baking soda?
  Mvg Joyce

 43. Hoi Joyce,

  Ja, natriumbicarbonaat is hetzelfde als baking soda (en voor de duidelijkheid, dit is niet hetzelfde als bakpoeder).

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 44. Helpt deze zuiveringszout ook tegen uitslag op het gezicht, ik heb last van eczeem en rosacea (rond mijn neus ben ik rood en met warmte of kou wordt het erger). Ik krijg allerlei smeermiddeltjes maar niets helpt.

 45. Hoi Yolanda,

  Er zijn helaas zeer veel dure smeerseltjes op de markt die niet doen wat ze beloven. Je kunt proberen of de zuiveringszout verlichting biedt bij je huidklachten. Ik kan je niet met zekerheid zeggen of het helpt maar het is het proberen waard. Baking soda is in ieder geval zeer goedkoop.

  Laat je ons weten of het je eczeem / rosacea verminderd?

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 46. Ik gebruikte omeprazol vanwege maagzuur, op advies van mijn natuurtherapeut gebruik ik 3x per dag een halve theelepel zuiveringszout op een glas water voor of na het eten. De eerste week dacht ik het werkt niet, maar ik gebruik nu al 3 maanden zuiveringszout en heb nu al 3 maanden geen omeprazol gebruikt. Als ik gekruid eet neem ik het na de maaltijd en heb ik zelfs helemaal geen last van brandend maagzuur. Het gaat zelfs zo goed dat ik het nu nog maar 2 x per dag gebruik.

 47. Hoi Leny,

  Wat super fijn voor je!

  Ik ben blij dat je een manier hebt gevonden die werkt voor je.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 48. Ik heb twee jaar bicarb van alkalife gebruikt i.v.m. jicht aanvallen, ik hield toch 2 à 3 aanvallen per jaar. Sinds 2 maanden gebruik ik als proef 1 theelepel baking soda op 1 liter water en 1 citroen, kan dat mijn bloeddruk verhogen?

  Mvg Johan

 49. Hoi Johan,

  Het is mogelijk dat baking soda je bloeddruk verhoogt maar dit is niet van tevoren te zeggen. Als je op zoek bent naar natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen raad ik je aan dit artikel te lezen:

  http://www.gezondetips.nl/hoge-bloeddruk-verlagen-zonder-medicijnen

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 50. Ik gebruik volgens oma’s recept, bij het koken van spruitjes een mespunt zuiveringszout.
  De spruitjes geven na het eten bij een oprisping geen nare nasmaak en de spruitjes blijven mooi groen.
  Is het waar dat door de toevoeging van zuiveringszout de vitamine C “vermoord” worden?

 51. Hoi An,

  Bedankt voor je tip!

  Zuiveringszout heeft geen invloed op de vitamine C, temperatuur wel. Dus hoe lang je de spruitjes kookt, des te lager de hoeveelheid vitamine C.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 52. Hoi team Gezonde Tips,

  Ik zou graag willen beginnen met zuiveringszout (heb het bij een Turkse winkel gehaald hing tussen de kruiden) , maar ben een beetje huiverig. Ik gebruik Thyrax voor mijn slecht werkende schildklier en heb heel veel last van mijn darmen. Heb een spastische darm en heel vaak opstoppingen dat ik gewoon verga van de pijn.
  Kan het mijn gebruik van Thyrax verhinderen? Of kan het mijn schildklier misschien helpen? En kan het helpen om mijn darmen te reinigen? Zoja zouden jullie me dan de mate waarin ik het kan gebruiken en de hoeveelheid ervan kunnen adviseren.
  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Chanti

 53. Hoi Chanti,

  Wat vervelend dat je zo’n last van je darmen hebt.

  Ik raad je aan om niet zomaar te stoppen met de Thyrax. Doe dit in overleg met je huisarts. Thyrax en zuiveringszout gaan naar mijn weten wel samen.

  Wat betreft de dosering: je kunt beginnen met een halve theelepel in een groot glas lauwwarm water. Probeer dat een aantal dagen. Als je daar geen last van krijgt kun je een hele theelepel proberen. Laat je ons weten of het je heeft geholpen?

  Met een gezonde lifestyle (gezonde voeding en regelmatig bewegen) kun je vaak wel heel veel positieve invloed uitoefenen op darmklachten en je schildklier. Wat in veel gevallen verlichting brengt is het schrappen van suiker en melkproducten uit je voeding. Veel groenten eten, deels rauw.

  Sterkte en succes!

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 54. @ Jolanda, een vriendin met rosacea heeft van alles geprobeerd alvorens ze positief resultaat boekte met de binnenkant van bananenschil (op het gezicht smeren). Maar ze was al gestopt met zuivel en koffie en zoet. Wie weet…

 55. Hallo, waarom zou je ongeschild fruit schoon moeten maken als je de schil er toch afhaalt, de giftige stoffen zijn dan toch ook weg? Of kunnen die door de schil zijn gesijpeld?

 56. Hoi Ruud,

  Bij sommige fruitsoorten heeft het wassen met baking soda inderdaad geen zin. Neem bijvoorbeeld een banaan, daarvan eet je de schil niet op. Maar bij veel fruitsoorten kun je de schil gewoon eten. Sterker nog, dat is zelfs aan te raden. De meeste vitaminen zitten namelijk vaak in de schil. Dus dan heeft het wassen met baking soda wel zin. Je wast de eventuele gifstoffen er dan af alvorens het fruit op te eten. Zo kun je bijvoorbeeld een citroenschil na het reinigen raspen en prima eten.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 57. Hallo, ik heb 2 mandarijnen van de Lidl, waar de ‘nodige’ gif-en was stoffen op gespoten zijn, in een bakje water met daarin 1eetlepel zuiveringszout(opgelost) gedaan. En wel zo dat 1 helft boven en 1 helft onder water was, dus de bovenste helft was niet met de oplossing in aanraking gekomen. Na ca 1 uur eruit gehaald, de oplossing eraf gespoeld. Er was geen verschil tussen de twee helften te zien, van beide mandarijnen niet. Alles glanste het zelfde. Hoe kan ik merken dat er iets af is gegaan?

 58. Hoi Ruud,

  Je kunt het fruit het beste even laten weken in de oplossing met zuiveringszout (ca 15 minuten), schrobben met een schone afwasborstel of vaatdoek en vervolgens onder de kraan nog even afspoelen. Je ziet het verschil niet maar je spoelt zo wel de gifstoffen van de schil. Helaas zullen er altijd wel wat gifstoffen tijdens de groei door de wortels worden opgenomen. Deze kun je er niet afwassen. Maar het wassen van de schil scheelt zeker wel.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 59. Hallo..mijn.vraag is, ik heb bij het bukken altijd hevige pijn in de onderrug …kan zuiveringszout daar iets aan veranderen. ????

 60. Hoi Huub,

  Daar helpt zuiveringszout waarschijnlijk niet bij. Misschien kun je er mee naar de fysio zodat die kan onderzoeken wat de pijn veroorzaakt. Er zijn best een aantal oefeningen die kunnen helpen bij pijn in de onderrug (Google bijvoorbeeld op ‘cat cow pose’) maar daarvoor is het wel belangrijk te weten wat de pijn precies veroorzaakt.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 61. Ik heb al jaren vreselijke last van kramp in mijn scheenbenen en voeten. Het is altijd op de achtergrond aanwezig en in drukke periodes is de pijn bijna niet te houden. Autorijden gaat dan ook niet. Onderzoek in diverse zoekenhuizen heeft niets opgeleverd. Nu gebruik ik sinds een jaar of 2 magnesium en had de indruk dat dit hielp. Tot op heden. Het heeft weer in alle hevigheid toegeslagen. Ik was al veel aan het drinken om afvalstoffen kwijt te raken, totdat ik gisteren ging googlelen op verzuring. Er gaat een wereld voor me open. Ik wil graag beginnen met zuiveringszout. Kun je gewoon zuiveringszout gebruiken, ik lees dat behoorlijk wat mensen last krijgen van hun maag of kan ik beter pillen of druppels gaan gebruiken (welke moet ik dan nemen). Ik ben zeer benieuwd.

 62. Hoi Paula,

  Wat jammer dat je zo veel last aan je scheenbenen en voeten hebt. Zoveel pijn is geen pretje.

  Zuiveringszout helpt regelmatig tegen maagklachten. Echter, sommige mensen krijgen juist last van hun maag bij het innemen van zuiveringszout. Dit is niet van te voren te zeggen.

  Als je zuiveringszout wilt proberen dan kun je het gewoon met water innemen. Er bestaan ook tabletten met een maagsap-resistente coating (Alka Tabs). Die lossen pas op in de darmen. Hiermee voorkom je mogelijke maagklachten. Helaas zijn deze tabletten wel enorm veel duurder dan de baking soda in poedervorm.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 63. Op dit moment ben ik bijna aan het einde van mijn zwangerschap, 38 weken. Ik heb nu in de nacht enorm veel last van maagzuur branden. Het is zo erg dat ik er niet meer van slaap. Niets helpt en zelfs de enige medicatie van de huisarts werkt niet meer. Kan ik veilig het zout gebruiken tijdens zwangerschap?

  Tevens wil ik opmerken dat ik zelf een zeer goede ervaring heb met het zout wat ik wel eens gebruik in een voetenbadje voor zachte voeten. aanrader!!!

 64. Hoi Bianca,

  Wat jammer dat je zo veel last hebt van brandend maagzuur en daar slecht van slaapt.

  Ik raad je aan om het gebruik van baking soda tijdens de zwangerschap te overleggen met je huisarts.

  Heel veel sterkte nog de laatste periode van je zwangerschap. En bedankt voor het delen van je ervaring!

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 65. Ik wil graag zuiveringszout gaan gebruiken om neusdruppels te maken! Wat voor een verhouding raadt u mij aan? Alvast bedankt!

 66. HOI, zou je mij de verhouding kunnen vertalen om met zuiveringszout oftewel natiumbicarbonaat zelf neusdruppels te maken aub, ik heb slaapapneu en slaap met een MRA maar door mijn verstopte neus moet ik toch door mij. Neus ademen wat niet goed gaat net een constante verstopte neus. Ik wacht graag je antwoord af, Alvast bedankt.

 67. Hoi Anne,

  Je maakt de neusspray met baking soda als volgt:

  Kook 250 ml water en laat dit vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Mix hier een halve theelepel (2,5 gram) zuiveringszout door heen.

  Sommige mensen gebruiken deze oplossing in combinatie met (jodiumvrij) zout.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

Leave a Comment