Gezond leven tips over afvallen, diëten, gezonde voeding | GezondeTips.nl header image ≡ Menu

Het Gezonde Effect Van Baking Soda (Zuiveringszout)

zuiveringszoutBaking soda is een zuiveringszout (bicarbonaat) dat je voor heel veel dingen kunt gebruiken. Het heeft een gezond effect op je huid, het is een reinigingsmiddel voor in de mond en het helpt bij doden van bacteriën die luchtjes veroorzaken.

Het is een wondermiddel dat iedereen standaard in huis zou moeten hebben liggen. Wat is het bijzondere effect van het soort zuiveringszout zoals Natrium Bicarbonaat oftewel Baking Soda?

Waar kun je bicarbonaat voor gebruiken

Het is een echt huis-, tuin- en keukenmiddel dat je voor vele doeleinden kunt gebruiken. Het doodt bacteriën, maakt witter en ontgeurt.

Tandenpoetsen, voor rustige maag, een weldadig bad, als scrubmiddel of

vervanger van deodorant voor je lichaam. Reinigen van kunststof meubelen, schoonmaken van de vuilcontainer om geurtjes weg te nemen, ook daar kun je bicarbonaat voor gebruiken.

In de keuken gebruik je baking soda als rijsmiddel bij het bakken en in goed opgeloste vorm is het uitermate geschikt voor het schoonmaken van glaswerk. Het werkt uitstekend om kleding schoon en fris te laten ruiken. Baksoda maakt van alles zuiver.

Je kunt zuiveringszout online bestellen bij deweegschaal.nl.

Een bad nemen met bicarbonaat

Dat de dode zee een gunstig effect heeft voor je huid heb je vast weleens gehoord. Er zijn speciale gezonde zoutbaden bij de wellnesscentra en kuuroorden om je lichaam gezond en vitaal te krijgen. Vooral bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kan zout een gezonde helende werking hebben.

Je kunt zelf een bad nemen door 100 tot 200 gram baksoda in je badwater te strooien. Je krijgt er een lekker zacht huidje van en het zorgt dat stinkende bacteriën op je huid gedood worden.

Je kunt ook een voetenbad nemen met baking soda. Doe warm water in een teiltje en voeg hier een eetlepel baksoda aan toe en verwen je voeten tot ze weer lekker zacht aanvoelen.

Wist je trouwens dat je een oplossing van water met bicarbonaat ook als neusdruppels kunt gebruiken?

Tandenpoetsen met baksoda

Als je lekker goedkoop je eigen tandpasta wilt maken kun je prima af en toe gebruik maken van baksoda. Het bekende dure merk Paradontax maakt hier ook gebruik van dus waarom jij niet.

Ik geef toe, het is even wennen maar het reinigt je tanden en je tandvlees prima. Je tanden worden ook nog eens witter! Het bicarbonaat heeft namelijk een schurende werking. Is dat soms wat de tandarts gebruikt bij het verwijderen van tandsteen?

Doop een zachte natgemaakte tandenborstel in het poeder van de baksoda en poetsen maar.

Je mond spoelen met bicarbonaat en water

Je kunt van baking soda ook zelf een mondspoelmiddel maken door theelepel baksoda op te lossen in een glas water. Spoel je mond lekker schoon en spuug het sodawater weer uit. Het doodt de bacteriën en geeft daardoor een frisse adem.

Waarschijnlijk krijg je even daarna een droge mond. Spoel je mond dan nog even met schoon water.

Natriumbicarbonaat als maagzuurremmer

Slik je veel Rennies omdat je last hebt van brandend maagzuur? Je kunt ook een maagzuurremmer gebruiken die geen bijwerkingen heeft. Bicarbonaat dus! Los een theelepeltje op in een glas water en drink het leeg. Dit helpt bij iedereen die last van maagzuur heeft.

Bicarbonaat als vervanger voor deodorant

De penetrante zweetgeur is afkomstig van bacteriën die bij de zweetklieren onder de oksels verspreid wordt. Bacteriën houden nu eenmaal van een warm en vochtige plek. We weten allemaal dat deodorant de zweetlucht maskeert met een frisse geur.

Door een beetje bicarbonaat poeder onder je oksels te deppen ben je snel verlost van de onhebbelijke geur van de lichaamsgeur die daar ontstaat. Het neemt het zweten niet weg maar je ruikt weer fris.

Een fris ruikende koelkast met bicarbonaat

Een koelkast moet schoon en fris zijn. Kruisbesmetting en geurverspreiding door producten in de koelkast kunnen je voedingsmiddelen behoorlijk verpesten. Je voorkomt al veel nare luchtjes door de voedingsmiddelen in je koelkast af te dekken. Maak ook nog regelmatig de binnenkant van je koelkast schoon met water en een beetje baksoda. Daarna alles even met een natte doek met een beetje azijn nawrijven en met een schone doek droogmaken.

Zet een kopje in je koelkast met een eetlepel natrium bicarbonaat erin. Dit laat de geur in je koelkast verdwijnen.

De deurrubbers kun je beter niet doen met water en bicarbonaat als je niet de soda erna weer goed weg poets. Ze zullen anders eerder uitdrogen en scheuren. Een zachte doek en een wattenstaafje zijn prima hulpjes om in de kieren van de rubbers schoon te maken. Extra tip:  na de schoonmaakbeurt kun je de deurrubbers inwrijven met talkpoeder.

De schil van fruit schoonmaken met baksoda

Bij fruit komt het nog vaak voor dat er bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn of dat er een laagje was op de buitenkant gedaan wordt om het fruit te laten glimmen. Ook wordt er wel eens een schimmelwerend product aangebracht op de schil. Niet zo gezond voor je. Meestal is dat bij biologisch fruit niet zo.

Je kunt de schil van fruit schoonmaken onder de kraan maar daar haal je die laag niet mee weg. Doe een eetlepel baksoda in een kom water en spoel hier je ongeschilde fruit in schoon. Dan lukt het wel!

Stinkende kledingstukken reinigen

Door je stinkende kleding voor te weken in water met baksoda kun je de vieze lucht eruit krijgen. Kleding of tapijt schoonmaken gaat prima met een sopje van water, azijn en bicarbonaat. Gebruik het ook eens voor je autobekleding.

Gordijnen en vitrage worden witter als je ze in de week zet met natriumbicarbonaat.

Het lukt ook bij stinkende schoenen door wat baking soda in de schoenen te strooien en het er na een paar uur weer uit te zuigen met een stofzuiger.

Een beetje natriumbicarbonaat in de stofzuigerzak doet trouwens ook wonderen voor de geur die je stofzuiger verspreidt. Zuig ook eens een gedroogd lavendel bloemetje op met de stofzuiger. Dit is de beste natuurlijke luchtverfrisser die er bestaat.

Zuiveringszout (baking soda) kopen

Je kunt zuiveringszout online bestellen bij de weegschaal.nl.

Wat is bicarbonaat precies

Bicarbonaat is ook wel bekend als baksoda, dubbelkoolzuurhoudende soda, baking soda, natriumbicarbonaat of E nummer 500 (ii). Het is een zoutverbinding NaHCO3 die je terugvind als zuiveringszout, rijsmiddel en maagzout. Baking powder (bakpoeder) bevat onder andere baking soda (baksoda).

Heb jij nog tips wat je allemaal met baking soda kunt doen? Reageer onderaan de pagina!

email

30 comments… add one

 1. Vraagje, als je last heb van een hoge bloeddruk mag je dan dagelijks zuiveringszout nemen, het is toch “zout”?

  Met vriendelijke groet,
  Rachel

 2. Hoi Rachel,

  Als je last hebt van een hoge bloeddruk kun je beter geen zuiveringszout nemen. Of raadpleeg van te voren even je huisarts.

  Tip: je kunt je bloeddruk op een natuurlijke wijze verlagen door het eten van chia zaden. Je leest er hier meer over:

  http://www.gezondetips.nl/chia-zaden

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 3. Poetsen met schurende middelen zoals bicarbonaat moet in lage concentraties en het liefst niet. Tanden worden niet witter, de aanslag verdwijnt sneller evenals een laagje glazuur. Des te minder glazuur des te geler de tanden. Tandsteen verwijderen kan alleen met instrumenten. Vaak wordt er aan het einde gepolijst, dit voor extra glad oppervlak, maar ook dit moet niet te vaak (gezien de slijtage).

 4. Ik wil toch even een kanttekening plaatsen bij dit wondermiddel, ik wordt namelijk bij inname ontzettend ziek van dit middel. Oppassen dus bij gevoelige maag/darmen..

 5. NaHCO3 heeft een demineraliserend effect op het (tand)glazuur. Na een zuuraanval wordt bicarbonaat uit het glazuur opgenomen in plaque doormiddel van diffusie. Wanneer de PH weer boven de 5.5 uit komt, zal deze zich weer terug in het glazuur diffuseren. Slecht voor het glazuur is bicarbonaat dus niet. Over slijtage kan ik helaas niets zeggen, dat ligt aan de hardheid van bicarbonaat in vaste vorm. Tegenwoordig zitten er ook schuurmiddelen in tandpasta’s. De tandarts/ mondhygiënist gebruikt ook een polijstmiddel met schuurmiddelen, of dit slijtage in de hand werkt weet ik niet.

 6. Vraagje, als dagelijks bicarbonaat inneemt (één lepel) kan je daardoor vermageren?
  Indien ja hoelang mag je dit doen?
  Alvast bedankt

 7. Hoi Tayana,

  Bicarbonaat (zuiveringszout) helpt naar mijn weten niet bij het afvallen. Je kunt je beter focussen op gezonde voeding, daar kun je gezond en blijvend mee afvallen.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 8. Ik had een vraagje, ik drink elke dag een glas zuiveringszout met een halve uitgeperste citroen, kan dit kwaad als ik dit dagelijks doe?

 9. Hoi Leonie,

  Hoe veel gebruik je ervan?

  Het ligt aan de dosering. Als je je aan de voorgeschreven hoeveelheid houdt – maximaal 7 halve theelepels per 24 uur of 3 halve theelepels per 24 uur indien je ouder bent dan 60 jaar – dan kan het geen kwaad. Lees altijd even de aanwijzingen op de verpakking.

  Echter, voor een goede balans in je lichaam is het beter om niet te veel zuiveringszout te gebruiken. Je kunt per dag een halve of hele theelepel oplossen in een glas warm water. Dat is voldoende voor één dag. Eventueel een halve citroen erin uitknijpen, goed voor de gezondheid en smaakt lekker fris.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 10. Kan je Natriumbicarbonaat en Magnesiumsulfaat (Epsom zout/Bitterzout/Engels zout) tegelijk innemen in een glas warm water eventueel met citroen voor de smaak?

 11. Hoi Wilma,

  Voor welk doeleinde wil je het epsomzout gebruiken? Als het je te doen is om het mineraal magnesium kan je dit beter in supplementvorm nemen. Als je zowel zuiveringszout en epsomzout neemt kan het zijn dat je teveel zout binnenkrijgt.

  Je kunt het eventueel ook variëren, de ene dag zuiveringszout en de andere dag epsomzout.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 12. Kan je het ook innemen i.p.v Omeprazol?

 13. Hoi Ron,

  Zuiveringszout helpt vaak tegen brandend maagzuur en misselijkheid. Je kunt even overleggen met je huisarts. Als je dit besluit te doen horen we graag je ervaring. Dat is ook weer waardevol voor andere lezers.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 14. Ik poets al bijna 2 jaar 3 tot 4 keer per dag mijn tanden met zuiveringszout en het bevalt mij prima. Alle aanslag is verdwenen, mijn tanden zijn iets witter en ik heb nooit last van gevoelige tanden oid. Mijn dochter poets er ook mee en die heeft op haar 8ste nog steeds geen gaatjes. Het hoeft niet met elkaar te maken te hebben maar ik wilde het toch even melden.

 15. Je kan er ook je haar mee wassen! Ik heb zelf dreads en gebruik een teiltje met warm water en baking soda om ze te ‘deep cleanen’, het voelt heerlijk schoon daarna!

 16. Kan mij voorstellen dat een mondhygieniste hier commentaar geeft maar…..
  Ik poets met Keltisch zeezout, deze kristallen schuren eerder dan natriumbic. Dat is veel eerder een poeder. Toch beschadigd het zeezout mijn glazuur niet want het is een zacht, vochtig zout en mijn tanden zijn er zeker witter door geworden. De mineralen in dit zeezout kunnen zelfs van binnenuit gaatjes weer repareren! Je kunt ook zelf tandpasta maken met kokosolie, natriumbic, pepermuntolie en keltisch zeezout.

 17. Ik gebruik pantoprazol, kan ik daar per dag een half theelepeltje zuiveringszout opgelost in water bij nemen. Heb een heel gevoelige maagwand.

 18. Hoi Nathalie,

  De combinatie van Pantoprazol en zuiveringszout is geen probleem. Of de zuiveringszout helpt bij je klachten is een kwestie van uitproberen. Je merkt meestal binnen een paar dagen wel of het helpt.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 19. Hoe is de dosering als je dit wilt gebruiken om je pH omhoog te brengen als je kanker hebt? Onderzoek heeft aangetoond dat met bicarbonaat daar heel goede resultaten worden behaald. Zie deze link voor het onderzoeksverslag: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2834485/

  Bedankt voor dit goede artikel!

  Groet,
  René

 20. Een flesje bakingsoda met water om mijn mans okselgeur te verminderen heeft in zijn koffer op een dure bril gelekt, is er wat aan deze beschadiging te doen?
  Daarbij schrok ik van dit ingebeten brilglaasje, daar mijn gezin ik al jaren bakingsoda gebruiken om onze ph in het lichaam te stabiliseren. Mijn artrose is verminderd en mijn maag is rustiger, mijn dochters tanden witter. Toch zeker wel een veilig wondermiddel? Loes

 21. Even een vraagje: indien je pH van je bloed ok is dan het dan kwaad om zuiveringszout in te nemen? Of standaard geval “baad het niet dan schaadt het niet”?
  Alvast bedankt

 22. Ik ga het ook maar eens uitproberen, heb veel darmklachten, artrose, kramp in tenen/benen, ik zie iemand vragen of je met omeprazol kunt stoppen, ik vraag me af of dat verstandig is ik gebruik het ook, maar het legt een beschermlaag op je maagwand dus vraag me af…

 23. Ik heb ook al jaren last van maagzuur. Een glas met theelepel 1x per dag werkte bij mij niet. Nu doe ik ruim 1 theelepel in mijn fles met 750 ml siroop met water en dat helpt geweldig! Echt een wondermiddel!

 24. Even op alle reacties over glazuur dat verdwijnt,
  heb je weleens fluoride gegoogeld?
  Bekijk dit maar eens; http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/103850-fluor-is-giftig-effecten-van-fluoride.html

 25. Wat is de dosering natriumbicarbonaat die ik veilig kan gebruiken tegen jicht en
  kunnen er ook schadelijke bijwerkingen zijn?

 26. Hoi Kaatje,

  Zo lang je je aan de aan de voorgeschreven hoeveelheid houdt is het veilig om bicarbonaat (baking soda) te gebruiken.

  Bij jicht en andere (deels) ontstekingsgerelateerde klachten kan ontzuren soms helpen tegen klachten.

  Je kunt hiervoor het beste bicarbonaat (natrium- en kaliumbicarbonaat) tabletten nemen. Deze tabletten lossen pas op in je darmen waardoor de werking ervan beter is.

  Je kunt ook grondiger te werk gaan met een ontzuren starterspakket. Vaak horen we dat mensen die beginnen met ontzuren al binnen een maand de positieve effecten ervan ervaren.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 27. Kan je het ook kopen in de winkel?

 28. Hoi Robin,

  Veel supermarkten verkopen het (nog) niet. Je kunt baking soda (zuiveringszout) vaak wel kopen bij de natuurvoedingswinkel, toko of drogist.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 29. Is Tricel Zilver Soda (soda fijn/ soda crystal) natrium bicarbonaat? ik ben in war.

 30. Hoi Claudia,

  Nee, dat is gewone soda (natriumcarbonaat). Je hebt baking soda (natriumbicarbonaat) nodig. Met ‘bi’ ertussen dus.

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

Leave a Comment