Gezond leven tips over afvallen, diëten, gezonde voeding | GezondeTips.nl header image ≡ Menu

Keelpijn – 5 Gezonde Tips Tegen Een Zere Keel

keelpijnKeelpijn is het nare gevoel achter in je keel bij het slikken en praten. De keelpijn kan branderig aanvoelen bij het slikken.

Je hebt het idee dat je zere keel opgezet en dik is. Gelukkig zijn er een paar handige tips om de keelpijn te verzachten.

Lees hier de 5 Gezonde Tips tegen keelpijn.

1: Gezond waterijs om de pijn in de keel te verzachten

De eerste tip is er één die vooral bij kinderen met keelpijn goed helpt. Kinderen hebben vaak last van pijn in de keel vanwege ontstoken amandelen. Geef je kind een waterijsje in de smaak citroen (en

neem er zelf ook 1). Je kan deze ijsjes zelf maken in je vriezer. Dit is het gezonde recept:

Benodigdheden voor 4 waterijsjes:

 • 2 citroenen
 • halve liter water
 • Stevia in plaats van suiker
 • vormpjes voor waterijsjes

Pers de citroenen uit en voeg het sap toe aan het water. Doe hierbij een klein beetje vloeibare Stevia om het smaak zoeter te maken (meestal is drie tot vijf druppels genoeg). Giet de citroenvloeistof in de waterijs vormpjes en plaats dit voor minimaal 3 à 4 uur in de vriezer. Je hebt je eigen gezonde waterijs nu klaar om op te sabbelen en om je keelpijn te verzachten.

Een gewoon waterijsje helpt natuurlijk ook maar bevat meestal suiker en kleurstoffen.

2: Gezonde thee tegen een zere keel

Het is al heel lang bekend dat kruidenthee helpt bij allerlei gezondheidskwaaltjes. Als je van je keelpijn af wilt komen kun je kiezen uit verschillende soorten thee.

 • kamille thee
 • rozenbottel thee
 • rozemarijn thee
 • thee met zoethout,
 • salie thee
 • thee met gember
 • brandnetelthee
 • thee met tijm
 • vlierbessen thee

Je kunt eventueel een lepel honing toevoegen wat de keel nog extra verzacht. Je kan ook gorgelen met de kruidenthee.

3: Gorgelen met water en zeezout tegen keelpijn

Zout heeft een ontsmettende werking. Los een eetlepel zeezout op in een halve liter gekookt water. Laat het even afkoelen tot lichaamstemperatuur. Je kan nu met een slok van dit zoute water even flink gorgelen in je keel. Spuug het daarna uit.

Het is niet echt lekker natuurlijk maar het helpt wel. Als extra toevoeging kun je ook nog een paar druppels citroensap erbij doen.

4: IJskoud water drinken helpt tegen een zere keel

Water uit de kraan heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 12 graden Celsius. Als je dit water in een fles of kan giet en dan onder in de koelkast bewaard wordt het een graad of 6. Dat is al een stuk kouder. Je kan het water ook verkoelen met ijsklontjes.

Neem gedurende de dag telkens een slokje van het koude water en de keelpijn zal afnemen. Tip: drink niet te snel je fles leeg met het ijskoude water anders kun je buikkrampen krijgen.

5: Houd je keel warm met een sjaal

Door je hals met een sjaal te bedekken blijft je keel lekker warm. Dit geeft een verzachtende werking.

Er zijn mogelijk gunstige effecten te verwachten als je de sjaal ‘s nachts ook draagt. Als je onder de sjaal ook nog een paar ringen van een ui doet die je in een dunne doek op je keel legt schijnt de keelpijn de volgende ochtend een stuk minder te zijn. Bij verkoudheid kun je ook een halve ui op een schoteltje naast je bed zetten. Je luchtwegen zullen beter open blijven. De ui verzacht ook de keel als je gedurende de dag  steeds op stukjes rauwe ui gaat kauwen.

Mocht het zo zijn dat deze tips niet helpen breng dan een bezoek aan een arts. Doe dit ook als je keelpijn erger wordt of als het langer duurt dan een week.

Ik wens je veel beterschap en hoop dat de keelpijn snel weer over is.

email

0 comments… add one

Leave a Comment