Gezond leven tips over afvallen, diëten, gezonde voeding | GezondeTips.nl header image ≡ Menu

Vocht Vasthouden In Benen – Opgezette Voeten of Enkels – Oedeem

vocht vasthouden in benen oedeemAls je last hebt van opgezette benen – bijvoorbeeld bij je knieën, enkels of voeten – kan het zijn dat je vocht vasthoudt. Oftewel last hebt van oedeem. De opgezette benen kunnen pijnlijk en strak aanvoelen.

Om te controleren of je benen vocht vasthouden kun je met je vingertop op de opgezette plek drukken. Wanneer je vocht vasthoudt zal er meestal wanneer je je vinger weghaalt gedurende enige tijd een putje in je huid zichtbaar zijn. Dat zou wel altijd in beide benen het geval moeten zijn anders kan er sprake zijn van een ander probleem (bijvoorbeeld trombose).

Wat te doen als je vocht vasthoudt in je benen?

Als je vermoedt dat je benen vocht vasthouden kun je naar de huisarts gaan.

Die schrijft dan meestal plastabletten voor. Deze medicijnen werken vochtafdrijvend en zorgen dat het overtollige zout snel door de nieren wordt verwerkt en wordt uitgeplast. Te veel zout in je lichaam kan namelijk een rede zijn dat je vocht vasthoudt.

Opgezette enkels en voeten

Het hebben van opgezette enkels en voeten kan zeer vervelend zijn. Je schoenen zitten strak en het lopen kan pijnlijk zijn. Je huid staat gespannen en kan rood en schilferig zien door de verdikking. Wanneer je het niet vertrouwt, bezoek dan altijd een dokter. Maar je kunt zelf ook iets doen om dikke enkels en opgezette voeten en benen te verminderen…

Wat kun je zelf doen om opgezette benen te verminderen?

 • Het eerste advies wat ik je kan geven, eet veel minder zout. Wanneer je minder zout eet zul je ook minder vocht vasthouden. Een zoutloos dieet kan worden aangeraden bij mensen met oedeem.
 • Beweeg voldoende, in ieder geval 30 minuten per dag maar liever nog meer. Door te bewegen krijg je een betere bloedcirculatie. Het vocht in je benen kan zo beter worden afgevoerd via de aderen naar de nieren.
 • Probeer af te vallen. Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is maar het helpt wel. Voor mensen met overgewicht is het risico op oedeem namelijk groter.
 • Controleer samen met de huisarts of het vocht vasthouden komt door medicijngebruik. Lees zelf altijd de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt en check of je daar vocht van vast kunt houden. Een ander medicijn kan dan een oplossing bieden.
 • Het gebruik van de anticonceptiepil kan ook zorgen voor het vasthouden van vocht in de benen.
 • Als je gaat slapen zorg dat je benen iets hoger liggen. Het vocht wordt dan makkelijker afgevoerd.
 • Drink voldoende water. Het is dus niet zo dat je minder moet gaan drinken omdat je vocht vasthoud. Drink anderhalf tot twee liter water op een dag.
 • Een regelmatig bezoek aan de sauna kan in overleg met je huisarts ook een prima methode zijn om je vochtregulatie te stimuleren.
 • In sommige gevallen kunnen steunkousen helpen bij het probleem, maar het haalt niet de oorzaak weg.
 • Drink minder koffie.

Voeding en vocht vasthouden in de benen

Je kunt je voeding aanpassen door in ieder geval met minder zout te koken. Daarnaast zijn er bepaalde producten die een positieve uitwerking hebben op oedeem. Je kan bijvoorbeeld wat meer bleekselderij en mierikswortel eten. En cranberry’s zijn ook goed voor je blaasfunctie. Verse ananas werkt niet altijd bij iedereen maar het is het proberen waard.

Diverse soorten kruidenthee zoals van de rozenbottel en jeneverbes werken prima. Regelmatig peterselie eten schijnt ook goed te zijn. En eigenlijk is eten van gezonde verse producten de beste manier om minder zout te eten. In al die potjes, blikjes en pakjes zit zout als conserveringsmiddel. En dat is niet goed voor mensen die vocht vasthouden in de benen. Eet liever ook geen drop, dit zit vol met zout. Blijf genoeg drinken en beweeg regelmatig.

Acute vorm van vocht vasthouden

Heb je ineens last van benauwdheid en je houd ook nog eens vocht vast? Neem direct contact op met je huisarts. Zeker als je het ook nog eens benauwd krijgt als je plat gaat liggen kan er vocht bij de longen zitten (longoedeem) en dit kan gevaarlijk zijn. Neem deze klachten altijd serieus en raadpleeg je huisarts.

opgezwollen-enkels-voeten

Heb jij wel eens last van opgezwollen enkels of voeten? En heb je misschien nog tips of ervaringen die je wilt delen met de lezers? Plaats dan hieronder je reactie. We horen graag je tips, ervaring of aanvulling. En dat is ook weer hulpvol voor andere lezers.

email

9 comments… add one

 1. mijn enkels zijn wat opgezet als ik ga lopen moet ik de steunsokken aandoen

 2. Mijn voet is dik . Wat nu??

 3. ik heb last van dikke strake pijnelijk voeten en enkels. mijn boven benen doen verschikkelijk pijn,ze zijn stram en laten niet toe dat ik kan lopen. mijn linker kuit heeft continu kramp. Ik ben radeloos ondertussen. Bij mijn huisarts krijg ik geen voldoende antwoord. Help

 4. Hoi Annette,

  Ik hoop dat de pijn snel minder wordt. Bij kramp (in mijn benen) gebruik ik zelf altijd magnesium tabletten (Chelated Magnesium van het merk Solgar.) De kramp verdwijnt hiermee zeer snel. Ik weet niet of het in jouw geval ook werkt maar je kunt het (in overleg met je huisarts) proberen.

  Zijn de klachten begonnen of erger geworden met de hogere temperaturen van de laatste dagen?

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 5. Hoeveel mg magnesium neemt u dan?

  Gr.,

  Anna

 6. Hoi Anna,

  Ik begon zelf met 400 mg magnesium. Maar ik merk zelf dat mijn lichaam het meest optimaal van de magnesium profiteert als ik 800 mg per dag neem. Geen kramp meer en ik slaap er ook een stuk beter van.

  Hier vind je wat meer informatie over de dosering van magnesium (artikel is in het Engels):

  http://www.easy-immune-health.com/magnesium-dosage.html

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 7. Hallo. ik heb sinds een maand of 2 iedere keer vocht in m,n voeten. Ben bij de huisarts geweest en die zegt dat het te maken heeft met m,n spataderen maar m,n linker voet is regelmatig dik en daar heb ik geen spataderen zitten. Hoe kan dat?

  gr Nel Wolvers

 8. Beste Nel,

  Vocht vasthouden in je voeten hoeft overigens niet per se van spataderen te komen. Het kan ook zijn dat een ader iets afgekneld wordt waardoor het bloed niet rijkelijk kan stromen en daarmee het vocht kan afvoeren. Soms krijg je dikke voeten van spataderen in je boven- of onderbenen. De arts kan gelijk hebben.
  Ik weet niet of je voldoende beweegt en hoe je gesteldheid is maar probeer eens of regelmatig wandelen helpt. En blijf voldoende water drinken.

 9. Hallo,

  Ik ben op 8 augustus geopereerd aan de knie, in begin zat de voet gezwollen maar das normaal zeiden ze, nu sedert donderdag 14 augustus had ik geen gezwollen voet meer, maar sedert deze morgen 17 augustus zit voet terug gezwollen, kan zelf mijn enkels niet meer zien, de huid blinkt is wat roodachtig en de enkels doen pijn, ook regelmatig kramp in dit been.

  Gr Lien

Leave a Comment