Gezond leven tips over afvallen, diëten, gezonde voeding | GezondeTips.nl header image ≡ Menu

Vocht Vasthouden In Benen – Opgezette Voeten of Enkels – Oedeem

vocht vasthouden in benen oedeemAls je last hebt van opgezette benen – bijvoorbeeld bij je knieën, enkels of voeten – kan het zijn dat je vocht vasthoudt. Oftewel last hebt van oedeem. De opgezette benen kunnen pijnlijk en strak aanvoelen.

Om te controleren of je benen vocht vasthouden kun je met je vingertop op de opgezette plek drukken. Wanneer je vocht vasthoudt zal er meestal wanneer je je vinger weghaalt gedurende enige tijd een putje in je huid zichtbaar zijn. Dat zou wel altijd in beide benen het geval moeten zijn anders kan er sprake zijn van een ander probleem (bijvoorbeeld trombose).

Wat te doen als je vocht vasthoudt in je benen?

Als je vermoedt dat je benen vocht

vasthouden kun je naar de huisarts gaan. Die schrijft dan meestal plastabletten voor. Deze medicijnen werken vochtafdrijvend en zorgen dat het overtollige zout snel door de nieren wordt verwerkt en wordt uitgeplast. Te veel zout in je lichaam kan namelijk een rede zijn dat je vocht vasthoudt.

Opgezette enkels en voeten

Het hebben van opgezette enkels en voeten kan zeer vervelend zijn. Je schoenen zitten strak en het lopen kan pijnlijk zijn. Je huid staat gespannen en kan rood en schilferig zien door de verdikking. Wanneer je het niet vertrouwt, bezoek dan altijd een dokter. Maar je kunt zelf ook iets doen om dikke enkels en opgezette voeten en benen te verminderen…

Wat kun je zelf doen om opgezette benen te verminderen?

 • Het eerste advies wat ik je kan geven, eet veel minder zout. Wanneer je minder zout eet zul je ook minder vocht vasthouden. Een zoutloos dieet kan worden aangeraden bij mensen met oedeem.
 • Beweeg voldoende, in ieder geval 30 minuten per dag maar liever nog meer. Door te bewegen krijg je een betere bloedcirculatie. Het vocht in je benen kan zo beter worden afgevoerd via de aderen naar de nieren.
 • Probeer af te vallen. Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is maar het helpt wel. Voor mensen met overgewicht is het risico op oedeem namelijk groter.
 • Controleer samen met de huisarts of het vocht vasthouden komt door medicijngebruik. Lees zelf altijd de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt en check of je daar vocht van vast kunt houden. Een ander medicijn kan dan een oplossing bieden.
 • Het gebruik van de anticonceptiepil kan ook zorgen voor het vasthouden van vocht in de benen.
 • Als je gaat slapen zorg dat je benen iets hoger liggen. Het vocht wordt dan makkelijker afgevoerd.
 • Drink voldoende water. Het is dus niet zo dat je minder moet gaan drinken omdat je vocht vasthoud. Drink anderhalf tot twee liter water op een dag.
 • Een regelmatig bezoek aan de sauna kan in overleg met je huisarts ook een prima methode zijn om je vochtregulatie te stimuleren.
 • In sommige gevallen kunnen steunkousen helpen bij het probleem, maar het haalt niet de oorzaak weg.
 • Drink minder koffie.

Voeding en vocht vasthouden in de benen

Je kunt je voeding aanpassen door in ieder geval met minder zout te koken. Daarnaast zijn er bepaalde producten die een positieve uitwerking hebben op oedeem. Je kan bijvoorbeeld wat meer bleekselderij en mierikswortel eten. En cranberry’s zijn ook goed voor je blaasfunctie. Verse ananas werkt niet altijd bij iedereen maar het is het proberen waard.

Diverse soorten kruidenthee zoals van de rozenbottel en jeneverbes werken prima. Regelmatig peterselie eten schijnt ook goed te zijn. En eigenlijk is eten van gezonde verse producten de beste manier om minder zout te eten. In al die potjes, blikjes en pakjes zit zout als conserveringsmiddel. En dat is niet goed voor mensen die vocht vasthouden in de benen. Eet liever ook geen drop, dit zit vol met zout. Blijf genoeg drinken en beweeg regelmatig.

Acute vorm van vocht vasthouden

Heb je ineens last van benauwdheid en je houd ook nog eens vocht vast? Neem direct contact op met je huisarts. Zeker als je het ook nog eens benauwd krijgt als je plat gaat liggen kan er vocht bij de longen zitten (longoedeem) en dit kan gevaarlijk zijn. Neem deze klachten altijd serieus en raadpleeg je huisarts.

opgezwollen-enkels-voeten

Heb jij wel eens last van opgezwollen enkels of voeten? En heb je misschien nog tips of ervaringen die je wilt delen met de lezers? Plaats dan hieronder je reactie. We horen graag je tips, ervaring of aanvulling. En dat is ook weer hulpvol voor andere lezers.

email

12 comments… add one

 1. Mijn enkels zijn wat opgezet en als ik ga lopen moet ik de steunsokken aandoen.

 2. Mijn voet is dik. Wat nu??

 3. Ik heb last van dikke strakke pijnlijke voeten en enkels. Mijn bovenbenen doen verschrikkelijk veel pijn, ze zijn stram en laten niet toe dat ik kan lopen. Mijn linker kuit heeft continu kramp. Ik ben radeloos ondertussen. Bij mijn huisarts krijg ik geen voldoende antwoord. Help!

 4. Hoi Annette,

  Ik hoop dat de pijn snel minder wordt. Bij kramp kun je een magnesium supplement nemen (bijvoorbeeld Chelated Magnesium van het merk Solgar.) De kramp wordt hiermee vaak minder of verdwijnt. Ik weet niet of het in jouw geval ook werkt maar je kunt het (in overleg met je huisarts) proberen.

  Zijn de klachten begonnen of erger geworden met de hogere temperaturen van de laatste dagen?

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 5. Hoeveel mg magnesium neemt u dan?

  Gr.,

  Anna

 6. Hoi Anna,

  Je kunt het beste beginnen met 400 mg magnesium. Als dat na een week nog geen resultaat heeft kun je de dosis verhogen naar 800 mg per dag. Dit werkt vaak goed tegen kramp en ook voor beter slapen.

  Hier vind je wat meer informatie over de dosering van magnesium (artikel is in het Engels):

  http://www.easy-immune-health.com/magnesium-dosage.html

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 7. Hallo. Ik heb sinds een maand of 2 iedere keer vocht in mijn voeten. Ben bij de huisarts geweest en die zegt dat het te maken heeft met mijn spataderen maar mijn linker voet is regelmatig dik en daar heb ik geen spataderen zitten. Hoe kan dat?

  Gr Nel Wolvers

 8. Beste Nel,

  Vocht vasthouden in je voeten hoeft niet per se van spataderen te komen. Het kan ook een andere oorzaak hebben. Voorbeelden zijn: lange tijd stilstaan, hoge temperaturen en bepaalde medicijnen. Vaak is de doorbloeding hierdoor minder goed waardoor het vocht niet goed kan worden afgevoerd. Probeer in ieder geval regelmatig voldoende te bewegen om je bloedsomloop te stimuleren. En drink voldoende water en groene thee (ca 2 a 3 liter per dag).

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 9. Hallo,

  Ik ben op 8 augustus geopereerd aan de knie, in begin zat de voet gezwollen maar das normaal zeiden ze, nu sedert donderdag 14 augustus had ik geen gezwollen voet meer, maar sedert deze morgen 17 augustus zit voet terug gezwollen, kan zelf mijn enkels niet meer zien, de huid blinkt is wat roodachtig en de enkels doen pijn, ook regelmatig kramp in dit been.

  Gr Lien

 10. Ik heb een week geleden een ongeluk gehad met mijn scooter. Werd van achteren aangereden door een andere scooter. Ik kwam ten val en lag met mijn rechter been onder de scooter. Naast een paar schaafwonden kwam de onderkant van mijn voet tegen de warme motor aan. Daar ik de motor niet meteen weg kon duwen heb ik nu een grote 2e graads brandblaar onder de bal van mijn voet. De blaar is gisteren gesprongen maar ik heb sinds 2 dagen vocht in mijn rechtervoet en onderbeen. Ook in de avond kramp in mijn rechter kuit. Op zicht niet erg lastig maar wel verontrustend ivm trombose??

 11. Beste Guus,

  Het is gebruikelijk dat er na een brandwond extra vochtophoping plaatsvind. Dit is niet direct iets om je zorgen over te maken. Je zou echter verwachten dat bij de plaats van verbranding plaatsvind. Echter geef je ook aan dat er vochtophoping bij je onderbeen zit.

  Ben je er al mee naar de huisarts gegaan? De huisarts kan je enkel/voet onderzoeken en wat het risico op trombose is.

  Hou je voet en enkel in ieder geval goed in de gaten. Blijf (ondanks de pijn) het been en je voet regelmatig bewegen en drink voldoende water en groene thee (2 a 3 liter per dag).

  Groetjes,
  Team GezondeTips.nl

 12. Hallo mijn man heeft een rot tijd achter de rug eerst loopt hij een zweepslag op der na krijgt hij wondroos de huisarts dacht dat het toen trombose was, ehbo gestuurd die zeiden is wondroos en een zweepslag, zonder medicatie naar huis gestuurd, haalf jaar der na kreeg hij te horen dat hij endeldarmkanker had, toen door fouten van verplegend personeel liep hij een echte trombose op, omdat hij zijn bed niet uit gehaald werd, nu is hij kanker vrij en trombose been is weg maar er blijft vocht in been zitten als wij naar een arts gaan zeggen ze ja is normaal, wat kunnen wij gebruiken om het te doen slinken, hij heeft kousen gehad, maar die werkte niet moet nu een elastieken kous met verband er om, zo is hij slank en zo is die weer dik.
  Heb gehoord van Guldenroede thee, oja elke morgen neemt hij een asperine voor het geval dat zei toen de internist.
  Met vriendelijk groet Thea

Leave a Comment