Gezond leven tips over afvallen, diëten, gezonde voeding | GezondeTips.nl header image ≡ Menu

Zoete Aardappelen – Bataat – Gezond En Lekker

zoete-aardappelen-bataatZoete aardappelen zijn helemaal hip. Deze knollen zijn geen familie van de in Nederland veel gegeten piepers. De zoete aardappel oftewel bataat is een gezond knolgewas. Het grote voordeel van de zoete aardappel is dat de suikerspiegel niet gaat pieken bij de omzetting van de koolhydraten naar suikers. De bataat bevat veel voedingsvezels en gezonde vitamines en mineralen.

Afvallen met de zoete aardappel

In de fitnesswereld is de bataat al behoorlijk bekend. Wie een gezonde levensstijl wil naleven doet er verstandig aan deze vezelrijke zoete aardappels wat vaker op het menu te zetten. Door de grote hoeveelheid voedingsvezels helpt

het je met de trage verbranding van de koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel en meer energie hebt.

De zoete aardappel bevat veel complexe koolhydraten.  Zoete aardappelen hebben een lage glycemische index en het zijn dus geen snelle koolhydraten.

De zoete aardappel bevat heel vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Vitamine A, C zijn ruim vertegenwoordigt. Bataten bevatten weinig vetten en zijn vrij van cholesterol. De antioxidanten van de zoete aardappel zouden mogelijk een gunstige werking hebben om ziektes te voorkomen.

Bij deze antioxidanten zitten stofjes zoals adiponectin in combinatie met lectine die er voor kunnen zorgen dat je afvalt. Het helpt waarschijnlijk bij de energie behoefte door vet af te breken wat in je lichaamscellen ligt opgeslagen.

Zoete aardappelen en suikerziekte

Goed nieuws voor mensen met suikerziekte (type diabetes 2)! De zoete aardappelen bevatten veel koolhydraten die normaal gesproken ook in je lichaam worden omgezet in suikers. Een suikerpatiënt is vaak genoodzaakt om minder snelle koolhydraten te eten om de suikerspiegel beter te kunnen reguleren.

De suikers die je lichaam uit de vezelrijke bataat maakt worden pas verteerd in je dikke darm en niet zoals de meeste de hoger gelegen spijsverteringsorganen. Dit is mede de reden dat je suikerspiegel niet zo schommelt bij het eten van deze vezelrijke bataten. Deze zoete smaak wordt raffinose genoemd.

Een andere reden is dat er in de zoete aardappel stofjes voorkomen die het adiponectin gehalte kunnen verhogen. Dit eiwithormoon zorgt ook voor een betere en gereguleerde aanmaak en afbraak van insuline. Het adiponectingehalte is bij mensen met diabetes vaak te laag.

Het eten van zoete aardappel kan ook een gunstige invloed hebben bij depressies maar daar is nog meer onderzoek voor nodig. Ook dit heeft mogelijk te maken met het adiponectin gehalte in je lichaam.

Zoete aardappel glutenvrij

De zoete aardappel past in een glutenvrij menu net als de gewone aardappel. Let er natuurlijk wel op waarmee je de bataat op smaak brengt en in bakt. Maar elke persoon die last heeft van glutenintoleratie is behoorlijk goed op de hoogte wat wel en niet kan.

Is de zoete aardappel echt zoet?

Deze vraag kan ik met ja beantwoorden maar niet zo zoet als bijvoorbeeld suiker. Het zoete in de bataat komt van de zoetsmakende raffinose die in de koolhydraten voorkomt. Dit wordt pas in de dikke darm verwerkt.

De raffinose in de koolhydraten beschermt de zoete aardappel tegen kou en droogte. Elke soort bataat bevat weer een andere hoeveelheid raffinose. De ene zoete aardappel smaakt daarom ook zoeter dan de andere soort.

Soorten zoete aardappelen

De oranje soort van de zoete aardappel is misschien wel het meest gezond omdat deze bataat de meeste beta-caroteen bevat.

Maar er bestaan meerdere soorten zoete aardappelen. De zoete aardappel loopt een beetje spits uit want het eerder een dikke wortel dan een ronde pieper. De meest gebruikte soort in Nederland is de bataat die enigszins oranje van kleur is aan de binnenkant. Van buiten ziet het er meer uit als bruin/rood/roze maar dan kan de binnenkant ook geel of wit zijn.

Je ziet  het verschil aan de buitenkant niet altijd. In een toko of ruim gesorteerde supermarkt kun je deze zoete aardappelen vaak kopen. Er zijn ook paarse zoete bataten te koop.

Het zou ook kunnen zijn dat je dan de Amerikaanse variant Yam hebt gekocht wat een andere familie is dan de zoete aardappel. Ook deze yam wordt weleens een zoete aardappel of bataat genoemd maar is dit eigenlijk niet. Tevens is de yam ook oranje van kleur. De yam bevat volgens de amerikanen wel dezelfde gezonde eigenschappen.

Zoete aardappel in gerechten

Je kan de zoete aardappel rauw verwerken in salades. De zoete aardappelen zijn wel wat steviger als de gewone piepers. Het is dan ook verstandig om ze iets langer te laten koken of garen in de oven. Een ovenschotel met zoete aardappelen is erg lekker.

Je kunt de zoete aardappelen ook prima poffen op de barbecue. Prik met een vork wat gaatjes in de schil nadat je de bataat goed gewassen hebt. Rol hem in de aluminiumfolie en laat hem lekker tussen de gloeiende kooltjes garen voor ongeveer 30 minuten.

Snij de aardappel in plakjes, flinterdunne schijfjes of blokjes om verder te verwerken. Je kunt er ook prima frietjes van maken. Als puree geeft vooral de oranje soort een mooie kleur op je bord.

Bewaren van zoete aardappel

Je kunt de zoete aardappel het beste bewaren buiten de koelkast in een donkere droge ruimte van ongeveer 15 graden. Dan kun je ze gemakkelijk 2 maanden bewaren. Bij kamertemperatuur is de bewaartijd ongeveer twee tot drie weken.

In de koelkast is het te koud voor de bataat. Dan bestaat de kans dat ze snel gaan rotten in tegenstelling tot de gewone aardappel van tegenwoordig.

email

1 comment… add one

  1. Interessant

Leave a Comment